Voor de meesten denk een onbekende term: thanatopraxie. Het is een alternatief voor het koelen van de overledene in de periode tussen overlijden en de uitvaart. Wanneer een overledene bijvoorbeeld thuis opgebaard is, wordt er nu meestal gebruik gemaakt van een koelplaat die (veelal) onder de kist wordt geplaatst. Hiermee wordt getracht het ontbindingsproces, wat na het overlijden optreedt, zo langzaam mogelijk plaats te laten vinden. Bij thanatopraxie wordt het bloed vervangen door een conserverende vloeistof. Het ontbindingsproces wordt bijna helemaal stopgezet. De overledene blijft hierdoor een natuurlijke kleur houden en blijft de hele periode ’toonbaar’. Wat bij gebruik van een koelplaat helaas niet altijd het geval is.

Qua kosten maakt de keuze voor een koelplaat of thanatopraxie niet heel veel verschil.
Vanaf 2010 is dit wettelijk toegestaan, maar in de praktijk wordt hier nog niet uitgebreid gebruik van gemaakt. Maar dat kan komen doordat het niet bekend is bij mensen. Vandaar dit bericht.

Mocht je meer willen weten, kun je uiteraard altijd contact opnemen.

Hier kun je meer lezen over thanatopraxie: http://www.uitvaart.nl/infotheek/verzorging-overledene/thanatopraxie