rouwauto

koets

bus fiets
Bij rouwvervoer (ook wel ‘staatsievervoer’ genoemd) denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan (zwarte) rouwauto’s of koetsen. Misschien zelfs wel omdat je denkt dat dat moet. Maar er is helemaal geen wetgeving die bepaalt in welk soort vervoermiddel een overledene vervoerd moet worden. Eigenlijk is dus alles mogelijk. In sommige gemeentes zijn wel bepaalde verordeningen vastgelegd die hier iets over zeggen, maar eigenlijk is de ‘regel’ dat het vervoer ‘eervol en veilig’ moet zijn en de openbare orde niet geschaad mag worden. En als bijvoorbeeld een eigen auto groot genoeg is om de kist of baar te vervoeren, dan mag daar dus gebruik van worden gemaakt. Als gebruik gemaakt wordt van een baar en wade (waarbij de contouren van de overledene dus zichtbaar zijn) zal niet elk vervoermiddel geschikt zijn vanwege de genoemde openbare orde.

Hieronder volgen verschillende vormen van rouwvervoer:
auto. Die zijn er in veel soorten. Kijk bijvoorbeeld hier eens voor enkele klassieke en moderne varianten. Heel modern kan ook, zoals bijvoorbeeld deze Tesla.
koets. Ook hier zijn er een aantal verschillende soorten. Die kun je bijvoorbeeld hier vinden.
bus. Waar je als gezin/familie samen met de overledene naar de plek van bestemming gebracht kunt worden of waarin je bijvoorbeeld een bepaalde route rijdt langs plekken die herinneren aan de overledene. Zie hier.
motor. Als de overledene een echte motorliefhebber was, is het misschien goed te weten dat ook vervoer met een motor met zijspan mogelijk is. Bijvoorbeeld deze Harley Davidson.
fiets. Een zeer milieuvriendelijke en persoonlijke manier om een overledene te verzorgen is de rouwfiets.
truck. Er is een speciale rouwtruck, maar het is ook mogelijk dat de kist op een eigen truck wordt bevestigd. Zoals in dit filmpje goed te zien is.
– en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Zoals bijvoorbeeld een booteen koe of een loopkoets.

Uiteraard kunnen de nabestaanden ook gebruik maken van een vergelijkbaar vervoermiddel als die van de overledene.

De linkjes verwijzen naar specifieke voorbeelden van het betreffende vervoermiddel. Er zijn uiteraard nog meer varianten, dus de kans is zeer groot dat wat jij zou willen, wel ergens beschikbaar is. Van der Bent Uitvaart wil je graag helpen om dat te vinden. Ook als datgene wat jij wil er niet bij staat. En informeer ook eens, geheel vrijblijvend, wat de kosten zijn van het vervoer dat je voor ogen hebt.