Bij een overlijden kan er de behoefte zijn van de nabestaanden om toegang te krijgen tot de apparaten en/of de social media accounts van degene die overleden is. In deze reportage is bijvoorbeeld te zien hoe ouders graag toegang willen krijgen tot de telefoon van hun zoon die, voor hen totaal niet verwacht, besluit een einde aan zijn leven te maken: https://www.npo.nl/de-digitale-erfenis-hoe-regel-je-dat-en-wie-mag-wat-bekijken In zijn telefoon hopen de ouders een aanwijzing te vinden voor zijn beslissing. Maar hoe krijgen ze toegang tot die telefoon?

Gelukkig zijn er tegenwoordig bedrijven als Digitale Nazorg die kunnen helpen bij het toegang krijgen tot apparatuur. Maar nog beter zou het zijn als nabestaanden zonder al teveel moeite toegang zouden kunnen krijgen tot apparatuur en/of social media van degene die overleden is. Het is dus raadzaam om hier voor jezelf een overzicht van te maken en deze vast te leggen.

Hoe je dat doet, kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld een door een wachtwoord beveiligd bestand maken met daarin alle benodigde gegevens. En dat bestand dan toevertrouwen aan iemand. Helemaal gratis en helemaal in eigen hand. En aan de andere kant kun je het helemaal veilig doen en onderbrengen bij een notaris d.m.v. een zogenaamde digitale kluis of social media testament (zie deze link). Hier zijn wel kosten aan verbonden.
En uiteraard zijn er nog veel meer manieren om dit ‘ergens’ vast te leggen en beschikbaar te maken voor de juiste personen in geval van een overlijden.

Neem dus eens tijd om te bedenken welke apparatuur en accounts je zoal hebt en wie daar toegang toe zou moeten kunnen krijgen, mocht je komen te overlijden. Of juist dat je wilt dat niemand daar toegang tot moet krijgen en dat je daar misschien maatregelen voor moet nemen. Ook dat is natuurlijk mogelijk.

Uiteraard kun je contact met ons opnemen als je vragen hebt over dit onderwerp.

Zie ook dit overzichtje m.b.t. het laten verwijderen van social media accounts: https://vanderbentuitvaart.nl/social-media-accounts-en-overlijden/