Recent heb ik de masterclass K.I.D.S. model gevolgd bij Richard Hattink. Pedagoog (gespecialiseerd in rouw bij kinderen) en voorheen uitvaartondernemer. Misschien wel bekend bij jullie van de ‘uitvaart Lego’. Waarbij Lego gebruikt wordt om de dood inzichtelijk te maken voor kinderen (https://uitvaartspeelgoed.nl/).

Tijdens deze masterclass werd duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om kinderen te betrekken als iemand overlijdt die dierbaar voor hen is. En hen uit te leggen wat er allemaal gebeurt als iemand overlijdt en gaat gebeuren tijdens (en na) een uitvaart. Dat lijkt een open deur, maar door de praktijkvoorbeelden die Richard noemde, blijkt dat ook tegenwoordig dat nog steeds geen vanzelfsprekendheid is. Waardoor sommige kinderen misschien wel voor de rest van hun leven een beeld houden bij de dood, dat niet klopt. Met bijvoorbeeld uitvaart Lego (maar er zijn natuurlijk ook boeken of ander materiaal) kun je kinderen een goed beeld geven over dit onderwerp. En stimuleer je ze misschien ook wel om vragen te stellen over dit onderwerp.

Op de site van Richard zijn deze drie tips te vinden die ik jullie niet wil onthouden, omdat ze zó belangrijk zijn als het gaat om kinderen en de dood:
-Spreek met kinderen over de dood. Doe dat in taal die ze begrijpen.
-Wees niet bang dat er vragen komen waar jij het antwoord niet op weet; je mag best zeggen dat je iets niet weet.
-Een kind stelt geen vragen waarvan hij het antwoord niet kan verwerken, dus maak je geen zorgen over dat jouw antwoord beschadigend zou kunnen zijn.

Als je vragen hebt over het K.I.D.S. model of over kinderen en rouw in het algemeen, kun je die altijd stellen aan ons!