Een duurzame, milieubewuste uitvaart kan op meerdere facetten van een uitvaart gestalte gegeven worden.
Begraven
In Nederland zijn er ongeveer 20 natuurbegraafplaatsen (en tientallen plannen om zo’n begraafplaats te realiseren). De naam zegt het eigenlijk al: het verschil tussen een traditionele begraafplaats en een natuurbegraafplaats is, dat bij de laatste er begraven wordt in een stuk natuur. Dus geen, door de mens aangelegd, terrein met paden, grafstenen en dergelijke, maar bijvoorbeeld een stuk bos waar je begraven wordt tussen de bomen. In een kist of wade die uiteraard volledig milieuvriendelijk is. Elke natuurbegraafplaats verschilt als het gaat om de grafmarkeringen die zijn toegestaan, de duur van het grafrecht, de kosten en de mogelijkheden om een dienst te houden op de begraafplaats. Deze informatie kunt u vinden op de site van de betreffende natuurbegraafplaats of deze bij hen opvragen.
Cremeren
Als na een crematie de as beschikbaar is voor de nabestaanden (wettelijk zit er een maand tussen de crematie en de afgifte van de as), kan de urn begraven worden op een natuurbegraafplaats. Het verstrooien van as op een natuurbegraafplaats is niet op alle natuurbegraafplaatsen mogelijk, omdat het menselijk lichaam metalen bevat die van invloed kunnen zijn op de natuurlijke vegetatie.
Een andere ontwikkeling op dit vlak, is dat een aantal nieuwe crematoria gebruik willen gaan maken van een elektrische oven op basis van groene stroom.
Kist/mand/urn
Er zijn uitvaartkisten en uitvaartmanden beschikbaar die volledig duurzaam en milieubewust zijn. Zie bijvoorbeeld de site van GreenCoffins (https://www.greencoffins.nl/). Hun producten zijn zowel op het gebied van productie als gebruik niet belastend voor het milieu.
Er zijn ook meer dan genoeg urnen te vinden die bijvoorbeeld volledig van natuurlijke producten gemaakt zijn en/of volledig biologisch afbreekbaar zijn.
Vervoer
Op het gebied van rouwvervoer zijn ook keuzes die te maken op het gebied van duurzaamheid. Zo is er bijvoorbeeld een volledig elektrische Tesla rouwauto waarmee de overledene vervoerd kan worden. Nog duurzamer zijn de zogenaamde ‘rouwkoe’ of een fiets waarmee de kist vervoerd kan worden. Afstand is hierbij dan natuurlijk wel een beperkende factor.
Om het gebruik van auto’s zoveel mogelijk te beperken, kan ook gekozen worden om een rouwbus te gebruiken. De overledene en alle gasten maken dan maar gebruik van één vervoermiddel in plaats van allemaal een eigen vervoermiddel.
Rouwkaarten
Op het gebied van rouwkaarten is ook genoeg keuze voor duurzame producten. Daarbij moet gedacht worden aan gerecycled papier, ongebleekt papier en inkt op plantaardige basis.
Heeft u nog vragen, wilt u meer informatie of misschien nog meer manieren horen om een uitvaart ‘duurzaam’ te maken, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.