[fusion_builder_container type=”flex” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”true” min_height=”” hover_type=”none” link=”” border_sizes_top=”” border_sizes_bottom=”” border_sizes_left=”” border_sizes_right=”” first=”true”][fusion_text]Wat te doen?
Er is een naaste van u overleden in Katwijk, Rijnsburg of Valkenburg of bijvoorbeeld in een ziekenhuis en u wilt graag weten wat u nu moet doen. Bij een overlijden thuis moet u de huisarts bellen. Die zal officieel moeten bevestigen dat degene overleden is. Er worden dan door de huisarts twee documenten ingevuld en achtergelaten: de verklaring van overlijden en de doodsoorzaakverklaring. Als er aangifte van overlijden wordt gedaan bij het gemeentehuis (door uzelf of de uitvaartondernemer), moeten deze twee documenten ingeleverd worden. Het eerste formulier zal gebruikt worden om de gegevens van de burgerlijke stand aan te passen. Het andere document wordt opgestuurd naar het Centraal Buro voor de Statistiek (CBS). Het CBS gebruikt de doodsoorzaakgegevens voor het samenstellen van voor iedereen toegankelijke statistieken.

Overleden in een ziekenhuis of hospice
Als het overlijden in een ziekenhuis of hospice plaatsvindt, zal het daar aanwezige personeel u informeren over de gang van zaken daar. Hoe lang de overledene bijvoorbeeld nog mag blijven. Het is raadzaam daarna ook contact op te nemen met een uitvaartondernemer om te zorgen dat een en ander goed aansluit bij de acties die hij/zij zal opstarten. Bijvoorbeeld op het gebied van de laatste verzorging of de plek waar de overledene opgebaard zal gaan worden.

Is er een donorcodicil?
Heeft de overledene een donorcodicil? Dan kan de arts u informeren over wat er moet gebeuren als besloten wordt gehoor te geven aan wat in het codicil staat.

Is er een uitvaartverzekering?
Als de overledene een uitvaartverzekering heeft, wil de verzekeraar dat zij op de hoogte gebracht worden. Voordat u dat doet, is het goed om te beslissen of u wilt dat deze verzekeraar ook de uitvaart verzorgt of dat u dat laat verzorgen door een uitvaartondernemer die u zelf kiest. Dat laatste is altijd mogelijk; u bent niet verplicht het door de verzekeraar te laten doen! De verzekeraar of een uitvaartondernemer kan voor u op een rijtje zetten wat daarvan de consequenties zijn.
De voordelen om het door een lokale uitvaartondernemer te laten doen, is bijvoorbeeld dat hij/zij de gewoontes en tradities, locaties en begraafplaatsen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg kent en weet welke mogelijkheden er daar zoal zijn.

Een uitvaartondernemer inschakelen
De volgende stap is een uitvaartondernemer te bellen. Die zal met u afstemmen wanneer hij/zij naar u toe komt. Dat hoeft echt niet zo snel mogelijk te zijn. Als u bijvoorbeeld eerst nog de tijd wilt nemen om alleen of met anderen bij de overledene te zijn. Om bijvoorbeeld alleen of met anderen verdrietig te zijn over wat zojuist gebeurd is.

Wat heeft de uitvaartondernemer nodig?
De uitvaartondernemer zal u telefonisch vaak al het volgende vragen:
– wilt u zelf de laatste verzorging van de overledene doen (alleen of met anderen) of wilt u dat de uitvaartondernemer dat regelt?
– bij het laatste: wilt u alvast de kleding neerleggen die de overledene zal dragen na de laatste verzorging?
– als dat van toepassing is: wilt u het trouwboekje klaarleggen? (De gegevens die daarin staan heeft de uitvaartondernemer nodig bij het invullen van diverse formulieren die hij/zij moet opsturen naar bijvoorbeeld de gemeentelijk administratie)
– wilt u dat de overledene thuis opgebaard wordt of ergens anders? En bij dat laatste: weet u al waar?

En dan?
Als de uitvaartondernemer naar u toe komt, zal hij/zij u precies uitleggen wat er allemaal gaat gebeuren. Wat geregeld moet worden. En wat daarbij de verschillende mogelijkheden zijn. Van der Bent Uitvaart vindt het daarin belangrijk dat ú zelf aangeeft wat u wilt. En/of hoe de overledene het gewild zou hebben.
Als degene die overleden is op papier heeft gezet wat zijn/haar wensen waren met betrekking tot de uitvaart, kunt u samen met de uitvaartondernemer bekijken en bespreken wat daarvan realiseerbaar is.

Vragen?

Mist u informatie of heeft u vragen, dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.
Wij zijn bereikbaar via 06-23 56 19 17 (bellen / WhatsApp) of [email protected].

Bij een overlijden kunt u 24 uur per dag contact met ons opnemen.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]