begrafenis Katwijk Meer informatie over een begrafenis
U wilt iets weten over een begrafenis in Katwijk, Rijnsburg of Valkenburg. Omdat er iemand in uw omgeving is overleden of binnenkort gaat overlijden. Of misschien wel omdat u zelf weet dat uw begrafenis geregeld moet gaan worden. Dan is het goed te weten dat u met al uw vragen terecht kunt bij Van der Bent Uitvaart.

Het is goed om zelf na te denken en zaken uit te zoeken bij het regelen van een begrafenis, maar voor meer informatie of bij onduidelijkheid, kunt u altijd een beroep op ons doen. Op onze website kunt u allerlei informatie vinden, maar bellen, mailen of appen mag uiteraard ook.

Begraafplaatsen
Een begrafenis in de gemeente Katwijk kan op een aantal begraafplaatsen. U bent vrij in de keuze van een begraafplaats. Begraafplaatsen worden verdeeld in gemeentelijke en bijzondere begraafplaatsen.
Dit zijn de gemeentelijke begraafplaatsen:
– Duinrust (Parklaan, Katwijk aan Zee)
– Blekerij (Sijp, Katwijk aan den Rijn)
– de begraafplaats achter de Dorpskerk (Kerklaan, Katwijk aan den Rijn)
– Valkenburg (Ringweg, Valkenburg)

De bijzondere begraafplaatsen zijn:
– Hervormde begraafplaats op Duinrust (Parklaan, Katwijk aan Zee)
– Hervormde begraafplaats Zuidstraat (Katwijk aan Zee)
– de begraafplaats achter de Grote Kerk (Kerkstraat, Rijnsburg)
– Begraafplaats Sandtlaan (Rijnsburg)
– Joodse begraafplaats (Rijnstraat, Katwijk aan den Rijn)
– R.K. begraafplaats (Kerkstraat, Katwijk aan den Rijn)

Soorten graven
Naast het bepalen van de begraafplaats, zal ook een graf gekozen moeten worden. Graven zijn er ook in twee soorten: particuliere en algemene graven.

Particulier graf

Bij een particulier graf koopt u een graf en wordt er een zogenaamde rechthebbende van dat graf vastgelegd. Meestal is dat degene die het graf koopt. De rechthebbende bepaalt wie er in dat graf begraven worden. Een particulier graf wordt, in Katwijk, voor dertig jaar gekocht. Daarna kunnen de grafrechten verlengd worden of kan het graf geruimd worden.

Algemeen graf

Bij een algemeen graf blijft de beheerder van de begraafplaats eigenaar van het graf. Die bepaalt dan ook wie er in dat graf begraven wordt. In de praktijk komt dat erop neer dat per begrafenis in een algemeen graf er een overledene toegevoegd wordt tot het graf het maximaal aantal bereikt heeft (meestal drie). In Katwijk wordt een algemeen graf voor vijftien jaar uitgegeven. Maar dat kan bij andere begraafplaatsen anders zijn. Na die vijftien jaar kan een graf geruimd worden door de beheerder van de begraafplaats. De nabestaanden hebben dan de keuze om de overledene te herbegraven in een particulier graf of bijvoorbeeld de overblijfselen te cremeren.

Kindergraven
Op begraafplaats Duinrust is op twee plekken een gedeelte waar zich de kindergraven bevinden. Uiteraard kan een kind in een particulier of algemeen graf begraven worden, maar het is dus ook mogelijk om dat op een apart gedeelte van de begraafplaats te doen. Een kindergraf valt onder een algemeen graf en wordt ook voor vijftien jaar uitgegeven en kan dus na die periode geruimd worden door de beheerder.

Kosten
Per begraafplaats en per graf zijn de kosten verschillend. Als u wilt weten wat die kosten zijn, kunt u contact met ons opvragen of deze zelf opzoeken op internet. Van de meeste begraafplaatsen is online een prijslijst beschikbaar.