Een natuurbegraafplaats is een bijzondere en groeiende trend binnen de uitvaartsector. Het concept is eenvoudig maar krachtig: in plaats van traditionele grafstenen en grafkelders, bieden natuurbegraafplaatsen een laatste rustplaats te midden van de natuurlijke schoonheid van het landschap. Een voorbeeld hiervan is natuurbegraafplaats Geestmerloo in het Noord-Hollandse Koedijk. Vanuit de omgeving waarin wij als Van der Bent Uitvaart met name werken is dit een van de natuurbegraafplaatsen het dichtst in de buurt.

De essentie van natuurbegraafplaatsen

Natuurbegraafplaatsen, zoals Geestmerloo, stellen nabestaanden in staat om hun geliefden op een geheel nieuwe manier te herdenken. In plaats van een terrein vol grafmonumenten vind je hier natuurlijke elementen zoals bomen, struiken en wilde bloemen. Dit creëert een sfeer van sereniteit en vrede, waarbij de overledene in harmonie rust met de natuur.
De positie van het graf wordt met behulp van een GPS-coördinaat vastgelegd om de locatie van het graf aan te duiden. Na de begrafenis wordt een boomschijf met de naam van de overledene op het graf gelegd (deze schijf zal uiteraard na een tijd vergaan).

Natuurbegraafplaats Geestmerloo

Gelegen in de provincie Noord-Holland, is natuurbegraafplaats Geestmerloo een goed voorbeeld van deze opkomende trend. Deze begraafplaats beslaat meer dan 50 hectare aan uitgestrekte natuur, waaronder bossen, heidevelden en waterpartijen. Elke plek op de begraafplaats is zorgvuldig gekozen om de omgeving te behouden en te versterken, waardoor Geestmerloo een oase van rust en sereniteit is.

De begraafplaats beschikt over een eigen ceremonieruimte waar een afscheidsdienst voorafgaand aan de begrafenis kan plaatsvinden. Een ruimte die voorzien is van alle middelen die nodig kunnen zijn bij een afscheid. Bijvoorbeeld om van beeld en geluid gebruik te maken. En waar uiteraard op gebied van catering kan worden voorzien in de behoefte.
Maar het is uiteraard ook mogelijk om het afscheid op een ‘vertrouwde’ plek te houden en alleen de begrafenis daar plaats te laten vinden.
ceremonieruimte natuurbegraafplaats Geestmerloo

Het concept van eeuwige rust

Een van de belangrijkste aspecten van natuurbegraafplaatsen is het idee van eeuwige rust. Er zijn eenmalige kosten voor het kiezen van de plek en het begraven zelf. Op dit moment zijn de kosten voor bijvoorbeeld een enkel graf € 4500,- en voor het begraven (op een doordeweekse dag) betaal je dan € 895,-. Dat is een fors bedrag, maar bedenk daarbij dat de kosten voor een graf op een ‘normale’ begraafplaats na een aantal keer verlengen van de grafrechten ook aardig op kunnen lopen.
Het graf zal nooit beschikbaar worden gemaakt om opnieuw in begraven te worden. En in een straal van een aantal meter om het graf zijn geen andere graven mogelijk.
graf natuurbegraafplaats Geestmerloo

Milieuvriendelijk en duurzaam

Natuurbegraafplaatsen dragen bij aan duurzaamheid en milieubewustzijn. Traditionele begraafplaatsen vereisen vaak het gebruik van materialen zoals beton, marmer en metalen, terwijl natuurbegraafplaatsen de impact op het milieu minimaliseren. De natuurlijke groei en ontwikkeling van het landschap worden aangemoedigd, waardoor een gezond ecosysteem ontstaat dat in stand wordt gehouden voor toekomstige generaties.
natuurbegraafplaats Geestmerloo

Toekomstperspectief

Met de groeiende interesse in milieubewustzijn en duurzaamheid, zullen natuurbegraafplaatsen waarschijnlijk een steeds belangrijkere rol spelen in de uitvaartsector. Ze bieden een alternatief dat de band tussen mens en natuur versterkt en de impact op het milieu minimaliseert. Bovendien helpen ze nabestaanden om op een unieke en persoonlijke manier afscheid te nemen van hun geliefden.

Wil je meer weten? Uiteraard kun je dan contact met ons opnemen.
Dit is de site van de begraafplaats: natuurbegraafplaats Geestmerloo